Republica Moldova urmează să plătească pentru luna aprilie un preț de 1.193 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia.
Aceasta reprezintă mai mult decât o dublare a prețului, comparativ cu tarifele per mia de metri cubi pentru luna martie a acestui an, informează Agerpres.
Anunțul a fost făcut în cursul zilei de marți de către președintele Consiliului de Administrație al companiei Moldovagaz, Vadim Ceban.
Astfel, Republica Moldova urmează să plătească 1.193 de dolari pe mia de metri cubi în aprilie, față de 547,26 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze livrate din Rusia cât a plătit în luna martie.
În octombrie 2021, Moldovagaz și gigantul rus Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale rusești către Moldova. Potrivit noului acord, Gazprom solicită plata în avans pentru gaze, până la data de 20 a fiecărei luni.
De asemenea, contractul mai prevede că prețul este stabilit lunar, depinzând de prețurile spot la gazele naturale și petrol.
Luna trecută, Vadim Ceban anunța că, începând cu 1 mai 2022, Moldovagaz va plăti către Gazprom numai în ruble sau în euro, în contextul în care, anterior, Chișinăul a achitat facturile pentru gazele naturale importate din Federația Rusă și în dolari americani, mai informează sursa citată.
Premierul moldovean, Natalia Gavriliţa, a declarat – la sfârşitul lunii octombrie – că Gazprom nu a oferit prelungirea automată a contractului valabil de 30 de ani, ci a propus tarife de trei ori mai mari, potrivit Reuters.
„Majorările de preţuri pentru Republica Moldova sunt extraordinar de mari. Au crescut de trei ori şi vor creşte de patru ori, dacă vom cumpăra totul de pe piaţa liberă. Ţara nu îşi poate permite acest lucru, din punct de vedere politic, economic sau social”, declara Natalia Gavriliţa.
La rândul său, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, afirma că Rusia utilizează resursele de gaze naturale ca instrument de intimidare a Republicii Moldova.
„În termeni generali, majorările de preţuri la nivel mondial nu sunt efectul utilizării ca armă a resurselor de gaz, dar, în cazul Republicii Moldova, este vorba despre acest lucru”, a declarat Josep Borrell Fontelles, pe 28 octombrie.